Škola jedrenja

Tokom ožujka i travnja ove godine organizirat ćemo poduku iz jedrenja na jedrilici Grand Soleil 46.3 'FIU'.

Ivo OrlićPoduku će vršiti naš slavni jedriličar dr Ivo Orlić, čovjek s preko 100.000 uglavnom oceanskih milja, a koji je istim brodom u razdoblju 2003.-2006. oplovio svijet. 'FIU' je brza i luksuzna jedrilica, tzv performance cruiser, s tri komforne kabine i dva mjesta za spavanje u salonu.

Škola je namijenjena jedriličarima koji su već svladali abecedu jedrenja, a koji žele napraviti korak dalje: 'ispolirati' vještine neophodne za stjecanje samopouzdanja, steći  odlučnost za sigurno vođenje broda bilo kada i bilo kuda.

Tečajevi će se održavati tokom produženih vikenda petak-nedjelja, a program će obuhvaćati širok spektar vještina: uplovljavanje i isplovljavanje iz luka i marina, pristajanje i kretanje s bove, kraćenje, zamjena i spuštanje jedara, jedrenje sa spinakerom, noćna navigacija (terestrička i satelitska), planiranje rute, gvardija, dužnosti watch-leadera i navigatora.

Sigurnost na moru ima najviši prioritet, te će svi polaznici proći kroz obuku 'čovjek u moru', korištenje sigurnosnih vezova i pojasa za spašavanje, raketa i VHF radija.

Moguća je i poduka u panulavanju pod jedrima. Ulov ne obećavamo, ali smo sigurni da će sva novostečena znanja biti od izuzetne koristi svim polaznicima kada samostalno stanu za timun.

Program tečaja će se prilagođavati željama polaznika i vremenskim uvjetima, a odvijat će se u kvarnerskom akvatoriju, s mogućim skokovima do Kornata. Polazna luka je marina Punat..

Cijena tečaja je 600,00 kn/dan/osobi. Minimalni broj polaznika je četiri.

Cijena uključuje najam broda i skipera, troškove završnog čišćenja, plina i posteljine. Troškovi hrane, pića, goriva i ostali sitni troškovi će se rasporediti na sve članove posade. Praktični dio obuke obuhvatati će širok spektar vještina kao npr: uplovljavanje i isplovljavanje iz marina i luka uz nepovoljene vremenske uvjete, kretanje s bove na jedra, kraćenje, zamjena i spuštanje jedara, jedrenje sa spinakerom, panulavanje sa štapom pod jedrima, noćna navigacija (terestrička i satelitska), pripreme i planiranje rute za off-shore krstarenja, planiranje gvardija, dužnosti watch leadera, navigatora.

Ivo će vam otkriti 'male tajne' morskih vukova koje ovi često ljuborno čuvaju, a mogu vam u kritičnom trenutku spasiti brod ili živote! Onim ambicioznijim polaznicima biti će dozvoljeno da se oprobaju u davno zaboravljenim vještinama otiskivnja i pristajanja uz obalu na jedra i bez pomoći motora ili Bože-

I ne zaboravite, dr Ivo Orlić je sveučilišni profesor fizike kojega ćete navečer, uz čašicu vina, lako nagovoriti da vam u PowerPointu pokaže prezentaciju o svom krstarenju oko svijeta, ta da vam otkrije neke tajne koje pravi morski vukovi nerado otkrivaju…

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti te anonimizirane statistike pristupa. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.